Nog steeds grootschalig in de steigers, behalve de vieringtoren.

Afgelopen weekend was ik weer in Parijs, en natuurlijk was de Notre Dame een te bekijken  object… Mijn eigen specifieke vraag was natuurlijk: is hij af voor de Olympische spelen?

Het simpele antwoord: NEE.

De vervolgvraag: maar er wordt overal gezegd dat hij klaar is met de Spelen??? Inderdaad. En vergeef mij mijn directheid: er is een verschil tussen zeggen dat het zo is, en het werkelijk zo zijn. Oftewel: wat je wilt dat men hoort en wat er werkelijk aan de hand is.

Ik heb een kritische blik op de buitenzijde van de kathedraal geworpen en heel veel punten gezien waar niets is gedaan. Het is simpelweg onmogelijk dat de kathedraal over 3 maanden werkelijk volledig is gerestaureerd. Zeker als je nagaat dat de steigers hier ook nog weg gehaald moeten worden. Dat alleen is bij zo’n enorm gebouw al een klus van enkele maanden.

Dit moet allemaal nog afgewerkt en afgebroken???

Dit moet allemaal nog afgewerkt en afgebroken???

Vieringtoren

De vieringtoren is inmiddels uit de steigers. De montage daarvan is een razendsnelle klus geweest. In oktober vorig jaar ontdekte ik net de eerste balken achter de steiger, in November was er een enorm stuk extra bij gezet, en in december werd de haan al geplaatst. Die snelheid is mogelijk dankzij de uitstekende oude tekeningen van Viollet-le-Duc, de restauratie-architect die in 1863 de toren opnieuw bouwde. Toen ook al opnieuw…

Met prefabricage van alle balkhout is het een reusachtige Chinese puzzel om de spits terug op te bouwen, wat dus razendsnel kan.

Echter, tot mijn stomme verbazing is de steiger nu gedemonteerd terwijl…. de spits nog niet af is! De onderste delen zijn nog niet bekleed met lood, hier is het eikenhout nog onbeschermd tegen weersinvloeden. Wat is dat nou? Wat gebeurt hier?

een groot deel van de nieuwe vieringtoren, onafgewerkt.

een groot deel van de nieuwe vieringtoren, onafgewerkt.

Nu is eikenhout best even bestand tegen een tijdje onbeschermd staan, maar wie heeft dit verzonnen? Nu de steiger afbreken, betekent dat er later toch weer een moet worden opgebouwd! En het is ook niet een klein stuk wat onbeschermd is! Het zal toch zeker een stuk of 8 steigerslagen zijn, wat nog afgewerkt moet worden. Dat komt neer op zo’n 20 meter! Daar moet een nieuw steiger voor worden gebouwd, het is ook niet van binnenuit af te werken.

Alpinisten dan? Nou, dat lijkt mij niet echt lekker werken: met je loodplaatjes, en je nagels, en je klangen (klemmen) et cetera, bungelend aan een touw. Dat touw dat bovendien ook ergens aangehaakt moet worden. Het lijkt mij geen optie…

Natuursteenwerk

Ik heb tevens mijn blik gevestigd op het natuursteen, waarvan ik al heel lang geleden heb geconstateerd dat het in slechte staat verkeerde. Ooit schreef ik een blog over de verkruimelende Dame, je kunt het hier lezen. Pinakels die zijn afgebroken, bloemen op afdakjes die zijn afgebroken, spuwers die zijn verdwenen en vervangen door PVC-pijpen, enzovoort. Ook simpele vlakke stenen die door weersinvloeden zijn afgekalfd en extra vochtopname in het muurwerk mogelijk maken…

Grote gebreken aan de sacristie, maar waar zijn de steigers?

Grote gebreken aan de sacristie, maar waar zijn de steigers?

gebroken en zwaar verweerd natuursteen, geen werkzaamheden...

gebroken en zwaar verweerd natuursteen, geen werkzaamheden…

Wat schetst mijn verbazing toen ik afgelopen weekend ontdekte dat veel van deze gebreken nog steeds niet zijn hersteld! En dat dat hoogstwaarschijnlijk ook niet meer gaat gebeuren. In ieder geval niet voor de Olympische Spelen. Deze zijn immers over 3 maanden op 24 juli a.s. al begonnen. Nu dan dergelijke zaken nog herstellen, inclusief het bouwen van steigers? Ik geloof er niet in. Daarvoor is er nog teveel te doen, over een te groot deel van de kathedraal.

"Authentieke" PVC spuwer

“Authentieke” PVC spuwer

Propaganda?

Hoe is het mogelijk dat er dan toch gezegd wordt dat de kathedraal met de Olympische Spelen klaar is? Sta mij toe het propaganda te noemen. De intocht van de atleten in Parijs gaat plaatsvinden op de Seine, het wordt een volstrekt vernieuwende openingsceremonie. Dat concept vind ik geweldig. Maar aangezien de Notre Dame een belangrijk decorstuk van die intocht moet gaan vormen, mogen er geen steigers meer omheen staan.

En als er geen steigers meer staan, dan is het werk dus klaar? Zodat de wereld kan zien hoe razendsnel Frankrijk dit belangrijke monument heeft gerestaureerd. Jaja, razendsnel wel, maar supergoed? Niet als je concessies doet aan de staat van het exterieur, en complete delen niet afwerkt. Nogmaals, eikenhout dat onbeschermd is, zal echt niet direct verrotten, als dat een jaar zo staat. Maar tegelijkertijd, het gaat er ook niet in kwaliteit op vooruit. Er wordt op die manier als het ware al direct een voorschot genomen op nieuw verval en verwering. Ongelooflijk!

Zelfs de kap is nog deels open...

Zelfs de kap is nog deels open…

En daar zijn 1000 stokoude eiken voor gekapt? Stuk voor stuk minstens 250 jaar oud? Om die vervolgens aan weer en wind bloot te stellen? Het spijt mij, maar dan is er iets serieus mis met de kwaliteitsbewaking van dit project. Eigenlijk vind ik het een schande, dat het gebouw zo ondergeschikt gemaakt wordt aan de uitstraling van Grandeur van Frankrijk. Het maakt me droevig, maar tegelijk woest, dat dat zo wordt geaccepteerd.

Oorzaak

De oorzaak ligt mijns inziens al op de dag van de brand zelf: 15 april 2019  toen President Macron met volle overtuiging verklaarde dat de kathedraal herbouwd zou worden. Uitstekend, geweldig, een loffelijk streven.

Maar er kort daarna aan toe voegen dat de kathedraal dus in 2024 klaar zou zijn is een domme zet geweest, ondoordacht. Om dat te bewerkstelligen werd de leiding over het project niet in handen van de architect gegeven, maar in handen van een generaal buiten dienst. Zo werd het project een soort Speciale Militaire Operatie (avant la lettre)….

Mijn eerdere blogs hierover nog eens nalezen? Het kan uiteraard… Hier zijn er enkele:

Zie “Drama bij de Dame” 

of “Een Dame in Stutten en zeilen”

of “Herbouw-van-de-Notre-Dame”