, ,

De Dame, 2 weken later

Wat is nu de stand van zaken bij de Notre Dame, ruim 2 weken na de dramatische brand? Opvallende waarnemingen aan het aangetaste gebouw.
, ,

Drama bij de Dame

De desastreuze brand in de Notre Dame? Hoe kon het zover komen? Is zij behouden voor verwoesting of toch verloren?
,

Te hoge Gotiek

Hoe Gotische overmoed leidt tot herhaalde rampen in een Middeleeuwse kathedraal: Beauvais, nooit afgebouwd, 2 keer ingestort.

Deco ontdekking

een fantastische uiting van de Art Deco, een bijzondere en onverwachte ontdekking in Melbourne, Australiëa
,

Fout en toch trendsettend vernieuwend?

Tempelhof, de door de nazi's gebouwde luchthaven van Berlijn, van foute architectuur tot gekoesterd symbool van weerstand.
,

Een nieuw Centre

Hoe een modern gebouw door bekroonde architecten toch maar matigjes in elkaar gezet kan zijn. Over het Centre Pompidou in Metz.

Op de top..

Op de top, ...daar wil je staan! Als je in Dubai bent en je staat aan de voet van het hoogste gebouw ter wereld: de Burj Khalifa. Dat blijkt echter niet te kunnen, tenzij je in zeer hoge (menselijke) kringen verblijft. Naar verluidt zijn de bovenste regionen van de toren gereserveerd voor lieden uit koninklijke kringen van de Verenigde Arabische Emiraten. Kom daar als enthousiaste architect maar eens tussen...
,

Van besmet tot Mahnmal.

Soms worden gebouwen gerealiseerd die direct getekend worden, besmet raken, zo je wilt, door de geschiedenis. Met name is dat gebeurd in de afgelopen eeuw, waarvan de geschiedenis velen van ons nog zelf hebben beleefd. Hoe fraai het gebouw ook moge zijn, hoe indrukwekkend, en hoe geschikt voor de taak, het besmette imago gaat er niet meer van af.

Drama met een kleurrijk randje

De natuur kan verwoestend zijn. Wat de mens in jaren of eeuwen opbouwt, kan de natuur in enkele seconden vernietigen. Al vanaf de vroegste geschiedschrijving zijn er verhalen bekend van steden die door aardbevingen, vulkaangeweld of overstromingen zijn weggevaagd.